ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA

Ultrazvučna dijagnostika spada u metode pregleda koji na potpuno neinvazivan način, bez štetnih efekata na organizam i tkiva, daju veoma precizan uvid u stanje unutrašnjih organa.

Šta je ultrazvuk?

Ultrazvučna dijagnostika se bavi pregledom unutrašnjih organa pomoću specijalno dizajniranog aparata – ultrazvuka. Ultrazvuk koristi talase koji se iz sonde usmeravaju ka unutrašnjim organima i kada naiđu na prepreku (organ koji se snima) na ekranu se prikazuje slika posmatranog dela tela. Ovom metodom može se snimiti većina organa u telu: štitna žlezda, dojka, srce, jetra i slezina, žučni putevi, pankreas, mokraćna bešika, bubrezi i bubrežni putevi, genitalni organi kod žena, prostata kod muškaraca, kukovi i centralni nervni sistem kod beba, kao i ligamenti, tetive i mišići. Snimanje je potpuno bezbolno, bez štetnog efekta i zračenja.

Ultrazvučna dijagnostika sa lakoćom otkriva kamen u žučnoj kesici i žučnim putevima, kamen u bubregu, zatim prati i kontroliše trudnoću, rast i razvoj bebe u stomaku, otkriva tumorske promene, krvarenje ili slobodnu tečnost u stomaku.