Bolje sprečiti nego lečiti

"Bolje sprečiti nego lečiti"-Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Godišnje u Srbiji oko 1.200 žena oboli od raka grlića materice a oko 500 njih izgubi bitku sa ovom bolešću, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije. To znači da u Srbiji svakog dana od raka grlića materice obole 4 žene. Sa 1200 obolelih i 500 umrlih žena od ove bolesti godišnje, naša zemlja se svrstava među najugroženije u Evropi, na četvrtom mestu po učestalosti i trećem mestu po smrtnosti. Ti podaci su još alarmantniji ukoliko uzmemo u obzir da se ta vrsta karcinoma može sprečiti i da su, ukoliko se otkrije u početnoj fazi, šanse za izlečenje preko 90 %.
Slogan ovogodišnje nedelje prevencije raka grlića materice je "Bolje sprečiti nego lečiti". Jedna od najvažnijih metoda u lečenju je rano otkrivanje tumora. U svrhu ranog otkrivanja promena na grliću materice i prevencije neophodno je najmanje jednom godišnje posetiti ginekologa i obaviti ginekološki pregled pod spekulima, PAPA test – pregled ćelija grlića materice, te kolposkopiju-posmatranje površine grlića materice pod uvećanjem do 40 puta. Ukoliko prethodno nabrojane pretrage to zahtevaju moguće je uraditi ciljanu biopsiju grlića materice. Tačnost PAPA testa je 83 %, a udružen sa kolposkopijom pouzdan je čak 99 %.
Redovni pregledi kod ginekologa su najvažniji u prevenciji bolesti, a ukoliko se rak grlića materice otkrije u prvom stadijumu može se izlečiti!
U cilju podizanja svesti žena o ovoj bolesti i značaju prevencije Poliklinika Medicus svim svojim pacijentkinjama odobrava popust od 25% na ginekološki set
( Papa + Kolposkopija) od 21.01. do 28.01. 2021.godine.
 
NAŠA MISIJA JE VAŠE ZDRAVLJE!

 

 

Прикажи превод